„ Prin praf și vise ”

Bun…de multă vreme nu v-am mai spus ce am mai citit. 🙂 A fost o perioadă foarte încărcată pentru mine și încă nu s-a încheiat, însă nu am putut rezista tentației de a citi ultimele 20 de pagini din romanul extraordinar pe care mi l-a împrumutat, înainte să înceapă tezele, o prietenă foarte dragă. 🙂

Prin praf si viseEste vorba de „Prin praf și vise”, cartea Roxanei Valea. Este un fel de jurnal de călătorie, chiar dacă toate întâmplările au fost scrise la ceva vreme după întoarcerea ei din călătoria din Africa. „ Prin praf și vise ” este cartea în care Roxana Valea își descrie aventura prin Africa și dorința de a-și îndeplini visul.

Nu o să vă povestesc ce se întâmplă în carte pentru că dacă o să dați căutare pe Google sigur găsiți tot ce vă doriți, însă vă voi spune cum mi s-a părut mie această carte și cu ce am rămas eu în minte după ce am citit-o.

Pentru mine a fost o carte foarte frumoasă, o lectură perfectă pentru momentele în care îmi doream să mă relaxez. Credeam că o să-mi ia ceva vreme să o citesc, dar nu a fost așa. În momentul în care îi prinzi gustul, nu prea mai vrei să-i dai drumul din mână; este una dintre acele cărți pentru care ai lăsa și somnul ( iar eu nu spun asta des… 😀 ).

Puterea Roxanei de a lăsa totul pentru a-și îndeplini visul plecând în Africa, m-a făcut să cred și mai mult că atunci când îți dorești ceva cu adevărat și faci ceva pentru a-ți atinge scopul, visul tău, cu siguranță, se va împlini. Ce mi-a rămas foarte clar în minte, în urma lecturii, a fost faptul că lucrurile bune li se întâmplă celor care încetează să le mai ceară. Roxana a avut foarte multe momente în care își dorea un anume lucru și i se întâmpla exact atunci când se aștepta mai puțin, și anume, exact atunci când înceta să mai ceară să i se întâmple…

Descrierea aventurii Roxanei m-a făcut să-mi dau seama, și mai mult, că sunt printre persoanele care-și doresc să viziteze Africa, și asta nu doar pentru a vedea anumite locuri, ci pentru a descoperi și Africa Naturii ( cum o numește în carte unul dintre prietenii Roxanei, Chris ), pentru a cunoaște alte culturi, alți oameni, pentru a experimenta un alt mod de viață, pentru a cunoaște mai bine și rădăcinile capoeirei, pentru a vedea o altă parte a lumii. Recunosc, vreau să fac asta și pentru că îmi doresc foarte tare să fotografiez un elefant adăpându-se, un răsărit în savană sau un locuitor al vreunui trib ascuns din Africa.

O chestie care mi-a mai plăcut la carte a fost și descrierea istoriei locurilor prin care treceau, a locuitorilor, a tradițiilor, în sensul că nu este o carte în care doar spune ce face toată ziua. Nu! Este mai mult decât atât. Este o carte care într-adevăr merită citită. 🙂

Și câteva citate din carte:

  • „ Poate că așa sunt mai fericiți. Nu-și plănuiesc viața, ci și-o trăiesc pur și simplu. Nu se țin de vreun plan, pur și simplu există fără vreunul. ”
  • „ Primul ceai e amar ca viața, al doilea, puternic ca dragostea, iar ultimul, dulce ca moartea, spuneau tuaregii. ”
  • „ Bărbații sunt la fel, peste tot. Sunt gata să te creadă imediat dacă le spui că ești prea slabă ca să te ții după ei. Face parte din viziunea lor asupra lumii: ei, cei tari și noi, cele slabe… ”
  • „ E greu de luptat împotriva Tristeții. E o stare de spirit vicleană și care apare când te aștepți mai puțin. Cel puțin, Frica e directă. ”
  • „ …atunci când spui la revedere, trebuie să lași o parte din tine să moară ca să poți să înveți să trăiești din nou. ”
  • „ Autocompătimirea este un alt dușman puternic, la fel ca Teama și Tristețea. Autocompătimirea te face să te gândești că ești cea mai nenorocită ființă din lume. ”
  • „ – Nu o să ajungi niciodată, repetă el. Pentru că nu ai unde să ajungi; pentru că nu contează decât drumul pe care mergem. Și la sfârșitul  călătoriei nu ne așteaptă nimeni altcineva decât Moartea. Așa că mai bine să te uiți în jur în loc să te grăbești să ajungi cât mai repede posibil. E o iluzie, nu e decât o iluzie… ”
  • „ – Nu, pasiunea e reală. Pasiunea e motorul, vezi tu? Nu poți face prea multe fără pasiune. Însă trebuie să înveți să o controlezi. Uneori pasiunea e o armă periculoasă. ”
  • „ Vezi tu, ne agităm pentru tot soiul de lucruri, dar, până la urmă, singurele pe care le luăm cu noi când murim sunt amintirile. ”

Cam atât și pentru azi! Să aveți în continuare o săptămână așa cum vă doriți! 🙂

P.S.: Iar în cazul în care citiți cartea, vă rog să-mi spuneți cum vi s-a părut. 😀

Facebook Comments

Un gând despre &8222;„ Prin praf și vise ”&8221;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *